sobota, 5 kwietnia 2014

Wiosenne śniadanie!

Na to śniadanie czekam od późnego lata. Połączenie szparagów, płynącego żółtka i masła jest dla mnie jednym z połączeń idealnych.


Danie to pierwszy raz jadłam we Włoszech,  w Mediolanie. Jak można się domyślać nie było to danie śniadaniowe - a przystawka do późnej i bardzo obfitej kolacji.
Włosi jedzą z reguły lekkie i słodkie śniadania. W naszym klimacie takie rozwiązanie nie do końca się sprawdzaja, tu jajko przed długim ciężkim dniem wydaje się doskonałym rozwiązaniem - praktykowanym przez miliony głodnych brzuchów. Jajko dla osób aktywnych jest również doskonałe! Wzmacnia i przyszpiesza regeneracje! Jest jednym z najbardziej odżywczych składników spożywczych! Jedno jajko zawiera 77 kcal, 5 g tłuszczu, 6 g białka - w tym 9 różnych aminokwasów! Jest bogate w żelazo, fosfor, selen i witaminę A oraz B12, B2, B5... Zawiera też cholinę, która wspomaga pracę naszego mózgu (regeneracja głowy ;)!


Najlepsze jajka pochodzą od kur chodowanych w "naturalnych", komfortowych dla nich warunkach. Ciężko niestety z ich dostępnością... Ja czasem dostaję je od dziadków, którzy chodują kury już jako hobby... tak jak za czasów swojej młodości, bez pośpiechu, bez nacisku...
Takie jajka smakują najlepiej!

Wiosenne jajka
1-2 jajka
1/4-1/2 pęczka zielonych szparagów
masło ( łyżeczka)
olej (kokosowy, oliwa)
sól i pieprz
chrupiące pieczywo
pomidorki

Jajka usmażyć, jeśli zdecydujemy się na sadzone w sporej ilości oleju, klarowanego masła lub mieszaki oleju z masłem. Duża ilość oliwy jest niezbędna dla zachowania płynności żółtka i dokładnego ścięcia białka.
Można też zdecydować się na bardziej dietetyczną wersję - jajko w koszulce. Jego wykonanie nie jest trudne, ale czas przygotowania jest dłuższy - szczególnie jeśli przygotowujemy je dla większej liczby osób. Jajko gotujemy 2-4 minuty w wodzie z dodatkiem octu winnego (dzięki czemu jajko będzie bardziej "okrągłe").
Szparagom odłamuję zdrewniałe końce i gotuję około 3-5 minut, nie zanurzając główek tylko wystawiam je na działanie pary (są bardzo delikatne i chrupiące). Można też ugotować je na parze przez około 7-10 minut.
Przygotowane, ciepłe szparagi podajemy z wiórkami masła i jajkami. Doprawiamy do smaku!
A później wspominamy to śniadanie cały dzień...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz