piątek, 17 stycznia 2014

"Nutrition breakfast"

Styczeń to czas dużego zwolnienia. Po bardzo aktywnym z reguły grudniu, każdy potrzebuje trochę czasu na naładowanie akumulatorów. Szczególnie gdy zaczyna za oknem pojawiać się śnieg łatwo wpaść w sidła wygodnej kanapy/fotela i kubka parującego napoju... 
Pewnie, róbmy to, czemu nie! Nam też czasem należy się odrobina relaksu, jednak wcześniej warto zrobić coś dla siebie, żeby ten przyjemny czas nie był zakłócany tlącymi się w nas wyrzutami sumienia. Warto wybrać się na zimowy spacer, powdychać świeżego zimnego powietrza, przyspieszyć trochę oddech, pokonać zaspy śniegowe, wygrać bitwę na śnieżki :).
Można też skoczyć do klubu fitness na zajęcia grupowe (bo w grupie jest raźniej), porozciągać się na jodze, pilatesie lub dać sobie wycisk na zajęciach aerobowych..., wygrać na saunie. 
Aby zachować umiar i dobry kierunek w życiu powinniśmy też rozwijać swoje osobiste pasje, spotykać się ze znajomymi... A trzeba też pracować efektywnie w pracy, w końcu czas spowolnienia już za nami!
Skąd w te zimowe dni czerpać na to wszystko energie...
Pytanie jest bardzo proste z dobrej diety, z wartościowego śniadania!


Zimą owsianka jest jednym z moich ulubionych pomysłów na śniadanie, a dzięki możliwościom jej modyfikacji absolutnie nie jest nudna!

Moja owsianka bazuje na płatkach owsianych górskich, które mieszam z płatkami jęczmiennymi, żytnimi czy orkiszowymi (zwykle 4-5 łyżek na porcję). Obowiązkowym dodatkiem do mojej owsianki są orzechy - płatki migdałowe, pokruszone nerkowce, orzechy laskowe i włoskie. Wszystko to zalewam mlekiem (ilość mleka w zależności od porządanej konsystencji) i gotuję przez 5-10 minut, mieszając w międzyczasie.
Ważnym dodatkiem do owsianki jest również szczypta soli, dzięki której wydobędziemy więcej smaku z samych płatków. Jako, że nie lubię bardzo słodkich śniadań wszelkie "dosładzacze" dodaje tylko do dodatków, jednak jeśli lubisz - nie widzę przeciwskazań, żeby trochę dosłodzić.

Taka baza pozwoli nam na rozwinięcie swoich kuchennych pasji!
Można do jeszcze gotującej się owsianki wkroić dojrzałego banana i pozwolić mu lekko się rozpuścić, można również dodać łyżkę/łyżeczkę masła orzechowego - co daje niesamowity efekt, można dodać trochę miodu, posypać sezamem, trochę bakalii, albo dodać dżemy mocno owocowe, jak również świeże owoce z syropem klonowym... o czekoladzie już nie wspomnę!
Wystarczy tylko wsłuchać się w siebie i swoją lodówkę aby stworzyć pyszne i bardzo pożywne śniadanie. SMACZNEGO!


UWAGI:
Płatki zbożowe zawierają białko, cynk , żelazo , magnez , przeciwutleniacze , witaminy z grupy  B , witaminę E i błonnik, dzięki temu wspomagają układ odpornościowy i oraz przyspieszają zwalczanie infekcji.
Orzechy natomiast  są bogate w witaminy (szczególnie E), minerały (magnez, potas i fosfor) Bogate są też w dobre tłuszcze - nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobry wpływ na serce oraz formę fizyczną i psychiczną!
W pracy robię sobie owsiankę w mikrofalówce, zalewam płatki mlekiem i gotuję ją przez około 3-4 minuty, mieszam i daje jej jeszcze chwilę. Na koniec standardowo dodaje dodatki.

2 komentarze: