czwartek, 6 marca 2014

Kolorową zupę z soczewicą

W tym roku pogoda jest jakaś taka nijaka. Wczekuję wiosny z utęsknieniem, bo dość już mam tego "burego" krajobrazu za oknem. Wyczekuję na pierwsze liście, pierwsze wiosenne kwiaty, świeżą trawę...
Zakładam kolorowe chusty, maluje paznokcje na pomarańczowo... w sklepie kupuje dojrzałe egzotyczne owoc i kolorowe warzywa, a z zamrażalki wyciągam ostatnie mrożone skarby lata. Tak, potrzebuję więcej kolorów! 
Jeśli Wam też ta monotonnia nie służy polecam bradzo pożywną zdrową zupę z soczewicą... znów z przepisu Jamiego Olivera (z książki). Jest pełna kolorów, a jednocześnie bardzo pożywna. Doskonale sprawdza się w taki przedwiosenny czas jako posiłek regeneracyjny.




Składniki

  2 marchewki
  2 łodygi selera naciowego
  2 średnie cebule
  2 ząbki czosnku
  oliwa 
  kawałek świeżego imbiru 
  1/2-1 świeżej czerwonej papryczki chili, do smaku
  puszka pomidorów w całości
  bulion warzywny
  200 g czerwonej soczewicy
  100 g szpinaku
  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  jogurt naturalny lub śmietana

Obierz marchewki, selera, cebulę i czosnek. Warzywa posiekaj tak jak lubisz. Do garnką wlej oliwę, rozgrzej ja i wrzuć na nią pokrojone warzywa. Smaż na małym ogniu przez ok 10 minut - aby się zeszkliły, ale nie przypaliły. W międzyczasie obierz i zetrzyj imbir. Oczyść z nasion papryczkę chili i pokrój w plasterki. Następnie dodaj do warzyw w garnku wraz z soczewicą, bulionem  i pomidorami. Całość zamieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż soczewica będzie miękka - około 20 minut (jeśli lubisz zupy krem możesz zmiksować zupę - ja miksuje bardzo niedokładnie). Następnie dodaj szpinak i zagotuj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. 

Podawaj z jogurtem lub śmietaną i ciesz się pięknym kolorem zupy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz